Nedir Bu O1 Belgesi ve O2 Belgesi? Karavan Nasıl Belgelendirilir?

Karavancılığa ilgi duyanların en çok sorduğu soruların başında O1 belgesi ve O2 belgesi ile ilgili sorular geliyor. Peki bir karavan nasıl belgelendirilir? Bu soruyla birlikte birçok merak edilen konuyu da açıklığa kavuşturalım.

Karavancılığa ilgi duyanların en çok sorduğu soruların başında O1 belgesi ve O2 belgesi ile ilgili sorular geliyor. Peki bir karavan nasıl belgelendirilir? Bu soruyla birlikte birçok merak edilen konuyu da açıklığa kavuşturalım.

Karavanlarda O1 Belgesi ve O2 Belgesi Nedir?

Römork karavanlar, trafiğe çıkabilmek için birtakım regülasyonlara uygun olarak üretilmek zorundadır. Bununla ilgili çeşitli testler ve idari prosedürler vardır. Bunu sağlayan üreticiler tip onay belgesi sahibi olur. Bu tip onay belgesi ile çekme karavanları trafiğe çıkarabilir.

Bir römork karavanın 750 kg azami yüklü ağırlığa sahip olması o karavanın kategorisini O1 olarak belirler. O1 kategorisine sahip çekme karavanların trafiğe çıkabilmesi için üreticiler O1 tip onay belgesi ile şasi numarası verir ve çeşitli evraklarla birlikte artık trafiğe çıkabilirsiniz.

Ayrıca 750 kg’dan 3500 kg’a kadar olan azami yüklü ağırlıktaki araçlar için ise O2 belgesi alınır.

O1 Belgesi ve O2 Belgesi Nasıl Alınır?

Öncelikle O1 belgesi almak için üretici olmalısınız. Üretici değilseniz belgeli bir üreticiden karavanı almak durumundasınız. O1 tip onay belgesini ya da O2 tip onay belgesini almak için ise bazı prosedürler yerine getirilir. Bunların başında regülasyonlara uyumluluk, çeşitli testler ve idari prosedürler gelir.

İşte Adım Adım O1 Belgesi ve O2 Belgesi Nasıl Alınır Sorusunun Yanıtı

  • Öncelikle karavan tip onay belgesi için online başvuru sayfasına bağlantıya tıklayarak ulaşıyorsunuz.
  • Formu doldurup gönderdikten sonra uzmanlar sizinle iletişime geçiyor. Formda araçla ilgili bilgilerinizi doğru bir şekilde belirtmeniz sürecinizi kolaylaştıracaktır.
  • Alanında uzman kişilerce yol haritanız belirleniyor.
  • Yapılacak testlere ilişkin bilgiler ve test aracının hazırlığı yapılıyor.
  • İdari prosedürler bir yandan tamamlanırken diğer yandan akredite kuruluş ile organizasyon gerçekleştiriliyor.
  • Testlerin olumlu sonuçlanması ve idari prosedürlerin tamamlanması sonrası dokümanlar incelenerek test raporları hazırlanıyor.
  • Test raporları hazırlanıp tüm dokümantasyonla birlikte Avrupa Birliği ülkelerinden tip onay belgesi için başvuru yapılıyor.
  • Onay, idari ve teknik incelemenin ardından yayınlanıyor ve artık O1 belgeli üretici olarak üretim gerçekleştirebiliyorsunuz.

Karavan O1-O2 Tip Onay Belgesi Alırken Dikkat Etmeniz Gerekenler

Öncelikle kendini ispatlamış ve güçlü referansları bulunan uzmanlarla çalışmanız, size daha sonra oluşacak maliyetlerden kurtulmak için önemli bir başlangıç olacaktır.

Doküman kapsamınız kesinlikle geniş kapsamlı olmalıdır. Örneğin belge içeriğinde birden fazla üst yapı bulunması, birçok aydınlatma ve cam markasının ürünlerinin belgede yer alması, dingil fren sistemlerinin çeşitlerinin belgede yer alması, boyutların geniş aralıklarda tutulması gibi çeşitli konular tip onay belgenizde olabildiğince geniş kapsamlı olmalıdır.

Peki neden geniş kapsamlı dosya olmalı? Çünkü tip onay belgesini almak maliyetli olduğu kadar yenilemekte maliyetlidir. Örneğin cam listeniz geniş olmazsa ve farklı bir cam kullanmak isterseniz neredeyse ilk belge maliyetinde harcama yaparsınız. Aynı konu diğer ürün grupları için de geçerlidir. Bu nedenle bu konuya dikkat etmelisiniz.

O1 ve O2 Belgeli Karavanlar Arasındaki Fark Nedir?

O1 kategorisi karavanlar ile O2 kategorisi karavanlar arasında teknik anlamda olduğu kadar idari anlamda da farklılıklar bulunmaktadır.

  • Öncelikle O1 kategorisi karavanlar ruhsat zorunluluğu bulunmadan trafiğe çıkabilirken O2 kategorisi karavanlar ruhsat bulundurmak zorundadır.
  • O1 belgeli karavanlarda plaka öndeki aracın plakası yaptırılarak kullanılır. O2 belgeli karavanlar ise kendi plakalarına sahiptir.
  • O1 belgeli karavanlar TÜVTÜRK muayenesine gitmez ancak O2 belgeli karavanlar her yıl TÜVTÜRK muayenesine girmek zorundadır.
  • O1 belgeli karavanlar normal B sınıfı ehliyet ile kullanılabilirken O2 belgeli karavanlar BE sınıfı ehliyete tabidir.
  • O1 belgeli karavanlar taşıma kapasitesi düşük araçlardır ve küçük boyutlu (En fazla 3.5m) karavanlar olarak üretilebilir ve daha az donanıma sahip olur. O2 belgeli karavanlar ise daha güvenli ve yüksek kapasiteli şasi sistemlerine sahip olmaktadır. Bu nedenle boyutlarda artacağından konfor açısından avantajlıdır.

Yukarıdaki maddelerde görüldüğü üzere O1 belgeli karavanlar cazip konumdadır. Ancak ne yazık ki ülkemizde O2 kategorisine dahil olması gereken karavanların birçoğu O1 belgeli olarak satılmaktadır. Bu kullanıcı için çok büyük risk demektir. Bu nedenle O1 belgeli karavan alırken mutlaka doğabilecek olan sorunlardan tamamen sizin mesul olduğunuzu bilerek konuya yaklaşın.

Sorularınız ve görüşleriniz için yorumlara bekliyoruz. Seyahatle ilgili diğer içeriklerimizi de incelemenizi tavsiye ediyoruz.

Daha fazlası için bizleri X ve Instagram hesaplarımızdan takip edebilirsiniz.

hra Editör
hra Editör
Nesne: 19

Cevap bırakın

tr_TR