The Economist 2024 Kapağı: Yatırımcıları Korkuttu!

Her yıl olduğu gibi The Economist 2024 kapağı yine gündeme bomba gibi düştü. The Economist'in 2024 için gözlemleri ve spekulasyonları arasında yatırım dünyasını etkileyecek işaretler de yer alıyor!

Her yıl olduğu gibi The Economist 2024 kapağı yine gündeme bomba gibi düştü. The Economist’in 2024 için gözlemleri ve spekulasyonları arasında yatırım dünyasını etkileyecek işaretler de yer alıyor!

The Economist Kapağının Kehanetleri

The Economist uzun yıllardır yeni yıla ilişkin yayınladığı sayılarda kullandığı kapaklarla komplo teorisi üretenlerin ilgi odağı olmuştur. Bu kapaklar aslında dünya için olası beklentileri içeren bir kapak. Ancak bazı komplo teorisyenleri bu kapakta geleceğin önceden bilindiği ve büyük güçlerin senaryolarını önceden işaret ettiklerine dair iddialar ortaya atmaktadır. Tabi biz duruma böyle bakmıyoruz. Biz The Economist’in gerçekleşmesi muhtemel konulara yer verdiği kapakların birçok finans dünyası ve siyasi dünyanın zaten gündeminde olan konular olduğunu her yerde görebiliyoruz. Bu nedenle komplo teorisi olarak bakmak yerine bunu bir gelecek değerlendirmesi olarak niteleyebiliriz.

The Economist 2024 Kapağı Neleri Anlatıyor?

The Economist 2024 Kapağı
The Economist 2024 Kapağı

Öncelikle derginin Putin-Zelenski görseli ile Rusya-Ukrayna arasındaki gerilimin şekline işaret ettiğini görebiliyoruz. En başta yer veriyor. Burada gizli mesajlar barındıran nükleer başlıklı silahların da olduğunu görebiliyoruz. Aynı zamanda 2024’ün 70’den fazla ülkenin seçime gitmesi nedeniyle kaos dolu olacağını da ifade ediyor olarak yorumlayabiliriz. Çin Taiwan gerilimi de yine ele alınıyor. Yapay zekanın gerçek hayatla ilişkilendirilmesi, elektrikli araçların gündemi, enerji konuları gibi birçok konuyla birlikte ekonomik bir çalkantının mesajı da veriliyor. Peki gelelim konuları tek tek ele almaya bakalım.

The Economist 2024 kapağını yayınlıyor ancak kapağı yayınlayıp bırakmıyor tabi ki. Temel konuları da paylaşıyor. Şuradan görebilirsiniz.

Para Birimlerinde Ciddi Kayıplar mı Olacak?

Kapağın bizim açımızdan en ilgi çekici kısmı tabi ki bir grafiğe yer verilmiş olması. Grafiğe baktığımızda Dolar, Sterlin, Euro ve Çin Yuan’ı için bir grafik söz konusu. Bu grafikte ciddi bir değer kaybının olduğunu görüyoruz. Yan tarafında ise uluslararası ticareti simgeleyen bir görsel iliştirilmiş. Peki The Economist ne olarak bahsediyor bu konuda?

Batı ekonomilerinin 2023’ü iyi geçirdiğini ancak tehlikenin sürdüğünden bahsediliyor. Aynı zamanda bankalar ile ticari mülklere dikkat çekiliyor. Çin için ise deflasyon ihtimali vurgulanıyor.

Yazının daha başında olacak ama şunu söyleyebiliriz ki; 2024 ekonomi için hiç iyi bir işaret barındırmıyor!

Dünyanın Yarısı Seçime Gidiyor!

The Economist 2024 kapağında büyük bir seçim vurgusu yapıyor. Bu seçim vurgusunun arka planında ise 2024 yılında 70’ten fazla seçim olduğu gerçeği yatıyor. 4.2 milyar insan tarihte ilk kez aynı dönemde seçim yapıyor. Bu nedenle bu seçimlerin kaosa dönüşecek bölgeler yaratacağı endişesi hakim. Yapılan yorumda ise demokrasi için çok önemli ancak birçok yerde bu seçimlerin adil ve özgür olmayacağı belirtiliyor.

ABD Seçimlerinin Küresel Etkisi

Donald Trump için birçok karar veriliyor. Ancak adaylığı ve seçilmesi halinde güç dengeleri küresel anlamda değişecek. Başta Ukrayna’ya yapılan askeri destek olmak üzere iklim politikalarına kadar birçok konuyu etkiliyor. Aynı zamanda Putin’in kaderinin Rusya seçimlerinden ziyade ABD seçimlerine bağlı olduğu (Hileler vurgulanıyor burada) anlatılıyor.

AB Ukrayna İçin Adım Atmalı mı?

Evet, The Economist bu konuda ABD’nin Trump yönetimine geçmesi durumunda AB’nin Ukrayna içim adım atması gerektiğini vurguluyor. Bölgesel risklerde malum ABD desteğinin çekilmesi Rusya için büyük bir avantaja dönüşecek ve AB için risk artacak. AB’nin üyelik yolunu açması isteniyor.

Ortadoğu Sınavı!

İsrail-Filistin arasında yaşananların bölgesel etkisinin ne olacağına vurgu yapılıyor. Burada savaşın büyüme ihtimali ile barış ihtimali arasında ABD’nin karmaşık bir durumda nasıl pozisyon alacağı ve aynı zamanda yeni düzene uyum sağlayıp sağlayamayacağı vurgulanıyor. ABD için bir sınav olarak değerlendiriliyor.

Odaklanma Problemi!

The Economist’in bir başka yorumu ise Amerika’nın Asya’ya dönüş ve yükselen Çin ile olan rekabetine odaklanma planı, Ukrayna’daki savaş ve şimdi de Gazze’deki olaylar tarafından engellendiği yönünde. Rusya da dikkati dağılmış durumda ve etkisini kaybediyor. Donmuş çatışmalar çözülüyor ve dünya çapında yerel soğuk savaşlar artıyor. Sahel’deki istikrarsızlık artıyor. Amerika’nın “tek kutuplu anı”nın sona ermesiyle dünya daha fazla çatışmaya hazırlanıyor diye yorumlanıyor.

İkinci bir soğuk savaş!

Yine dikkat çeken bölümlerden biri Çin ve Enerji konuları! Çin’in büyümesi yavaşladıkça, Tayvan konusundaki gerilimler artıyor ve Amerika Çin’in ileri teknolojiye erişimini sınırlamaya devam ettikçe, “yeni soğuk savaş” retoriği sertleşti. Ancak Çin’e olan bağımlılığını azaltmaya çalışan Batılı şirketlerin bunu söylemekten çok daha zor bulacağı bir gerçek. Bu arada her iki taraf da küresel güneyin “orta güçleri”ni etkilemeye çalışacak, özellikle de yeşil kaynakları için.

Yeni Enerji Coğrafyası!

Temiz enerji geçişi, yeni yeşil süper güçlerin oluşmasına yol açıyor ve enerji kaynakları haritasını yeniden çiziyor. Lityum, bakır ve nikel çok daha önemli hale geliyor, petrol ve gaz ise ve tedariklerini domine eden bölgeler daha az önemli hâle geliyor. Yeşil kaynaklar için rekabet, jeopolitiği ve ticareti yeniden şekillendiriyor ve beklenmedik kazananlar ve kaybedenler yaratıyor. Bu arada, iklim dostu politikaları elit bir komplo olarak gören seçmenler arasında bir “yeşil tepki” başladı.

Yapay Zeka Artık Daha Çok Rol Alacak Gibi!

Şirketler onu benimsiyor, regülasyonlar oluşturuluyor ve teknoloji uzmanları onu sürekli geliştiriyor. Regülasyonların yaklaşımı ve “varoluşsal risk” üzerine tartışmaların, mevcut oyunculara fayda sağlayan bir aldatmaca olup olmadığı konusundaki tartışmalar yoğunlaşacak. Beklenmeyen kullanımlar ve kötüye kullanımlar ortaya çıkmaya devam edecek. İşler üzerindeki yapay zekanın etkisi ve seçimlere müdahale potansiyeli hakkında endişeler var. En büyük gerçek etkisi mi? Daha hızlı kod yazma.

Dünyanın Birleşmesi Umudu!

The Economist 2024 kapağında hepimizin sık sık duymaya başladığı Tek Dünya söylemine vurgu da var. Ancak bu vurgu biraz alaycı geldi bize. Burada yapılan vurgu bu hayali taşıyanların hayal kırıklığına uğrayacağı yönünde. 2024 geliyor!

Sonuç Olarak;

Yine The Economist‘in kapağı gündem olmaya devam edecek. Kimisi için kehanet kimisi için öngörü ve beklenti. Tek bir şey var; bizce 2024 ekonomiler için hiç iyi haberler beklemiyor. Nitekim barışçıl bir dünya senaryosu gerçekleşirse tekrar yönümüz gülen yüze dönebilir!

SIK SORULAN SORULAR

The Economist 2024 Kapağı Ne Anlatıyor?

Dünyanın Birleşmesi Umudu, Yapay Zeka Artık Daha Çok Rol Alacak Gibi, Yeni Enerji Coğrafyası, İkinci bir soğuk savaş, AB Ukrayna İçin Adım Atmalı mı? Dünyanın Yarısı Seçime Gidiyor, ABD Seçimlerinin Küresel Etkisi ve Borsa ve para birimlerinde değer kayıplarına ilişkin konular yer alıyor.

The Economist 2024 Kapağında Hangi Gizli Mesajlar Var?

The Economist 2024 kapağında birçok konuya yer veriyor ve karamsar bir tablo çiziyor. Yazımızın detayında gizli mesajlar dahil nelere vurgu yaptığını ele aldık.

The Economist 2024 Kapağında Borsa/Yatırım Vurgusu Nedir?

En göze çarpan konulardan biri de bir grafik paylaşılmış olması ve değer kaybına işaret ediyor olması. Yazımızın başında ele aldığımız konuyu inceleyebilirsiniz.

Bu tarz içeriklerimiz finansal gelişmelere dair yorumlar içeriyor. Benzer yazılar için tıklayın.

Paylaşımlarımız yatırım tavsiyesi değildir. Sorumluluk reddi beyanımızı inceleyebilirsiniz.

hra Editor
hra Editor
Nesne: 103

Cevap bırakın

tr_TR